MILNÍKY VE ZDRAVÉ VÝŽIVĚ A HUBNUTÍ /z mé praxe/

28.11.2019

O výživě toho bylo již napsáno mnoho. To mi dáte jistě za pravdu. Za největší problém v orientaci, ve výživě, považuji to, že je všude plno informací. Bohužel si tyto informace někdy dost protiřečí. Lidé jsou zmatení a mají tendenci odsunout do pozadí všechny důležité aspekty zdravého stravování a základních výživových doporučení, které jsou po dlouhá léta doporučovány a ověřeny, jako funkční.

Problém vidím i v moderní době, která se vyznačuje širokými možnostmi nákupu různých potravin. Ve většině případů se bohužel jedná pouze o potravinářský byznys, který nemá nic společného s tím, co je pro lidi prospěšné. Jde prostě jen o peníze. Těžko se s tímto smiřují dospělí, natož děti, kterým to máme my dospělí vysvětlit. Děti si myslí, že vše, co se v obchodě dá koupit, je zdravé. Nechápou, že tomu tak není, řeší jen vizuální stránku a chuť. Líbivé obaly, reklamy, originální a pestré chutě nápojů i potravin nám ničí veškerý zdravý úsudek o tom, jak se stravovat. Masové reklamní tahy a označování potravin slogany, které chceme slyšet, mylně vyvolávající dojem, že jedině ten výrobek nutně potřebujeme, jsou dnes již na každém našem krom, v každém obchodě. Např. trend současné doby upoutává na vše proteinové a na prospěšnost bílkovin. Z mnoha potravin "křičí" slovo PROTEIN" a opět se kamenují sacharidy. Přijde mi, že se vždycky musí označit jeden nepřítel, aby byli lidé spokojení a mohli označit "viníka" obezity a nemocí. 

Je potřeba si ovšem uvědomit, že všechno co konzumujeme a dopravíme do svého těla, záleží jenom na nás, na našem úsudku a zdravém instinktu nás všech. Nechci moralizovat, ale upozornit na nejčastější chyby, které lidé dělají, když se snaží jít s davem a masově kopírovat to co je zrovna "trendy". Lidé tak opomíjí, vše co již bylo uznáno za správné a fungující a snaží se hledat nové způsoby, jak to či ono obejít, nebo si to prostě zjednodušit. Bohužel, pak teprve přichází rozčarování, že to či ono nefunguje. Velmi často pak označujeme všechny naše snahy, za bezvýsledné. Rádi říkáme " na mě to nefunguje", " já nikdy nezhubnu", "mám obezitu v genech", "zdravá strava je drahá a to si nemůžu dovolit", "jsem odsouzená k tomu být tlustá či tlustý", "cvičím jak šílená a nejím a nehubnu", "vyřadila jsem pečivo a nehubnu", "jsem v přechodu, tak nemůžu zhubnout", "mám sníženou funkci štítné žlázy, jsem odkázaná k tomu, že nezhubnu" a další hlášky. Já říkám NE. Takto to tedy opravdu být nemusí. Vše záleží na tom, co a jak děláme my sami. Na tom, co jíme, jak myslíme, jak žijeme, vše ostatní lze ovlivnit. 

Pokud nám na sobě opravdu záleží a chceme být zdraví a spokojení, fit a šťastní, pak je veškerá práce na nás. Málo lidí dokáže přijmout zodpovědnost za to, co se jim děje a svádí vše na okolnosti a dědičnost, na druhé lidi a osud. Pokud se mám ráda, dělám pro sebe jen to nejlepší a to znamená, že si budu vybírat, co dělám, co jím, s kým trávím čas, jakou práci dělám, jak žiju. Beru zodpovědnost za svůj životní styl a vše co mě potkalo. Beru to jako poučení a lekci a posun k tomu být lepší a odolnější. Tohle za mě prostě nikdy nikdo neudělá, to je na mě. Uvědomuji si, že ostatní lidé v mém životě jsou jen diváci, hráči, kteří mi v životě vyplňují herní plán. Jsou pokušiteli, popichovači, inspirátory, pomocníky, mým zrcadlem, parťáky, komparzem mého života. Hlavní roli v našem životě hrajeme my sami.

Každý z nás je jedinečný a co funguje na jednoho, nelze aplikovat na druhého. Základ zůstává stejný, ale životní styl máme každý jiný. Sneseme jiné kombinace potravin, jiné množství jídla, máme jiný energetický výdej atd. Nelze výživová doporučení a trendy aplikovat na všechny bez rozdílu. Pokud chceme dosáhnout nějaké vnitřní změny, změny životního stylu, hubnutí, zdravého nabírání, udržování se v kondici nebo nabírání svalové hmoty, pak musíme nejprve změnit úhel pohledu, kterým se na vše díváme. Poodstoupit a zamyslet se nad tím co jsme doposud dělali a co je potřeba změnit, bez výmluv na okolnosti.

Není prostor k tomu, abych tady vypsala všechno, co mám na srdci, to je na knihu a ne na článek. Zaměřím se proto jen na "milníky" ve výživě, třeba to bude pro někoho dobrým začátkem. Více podrobností se dozvíte v mém E-booku. Jsem autorkou dvou knih, které můžete mít v elektronické podobě. První, s názvem "Jak zdravě zhubnout a být fit v každém věku s recepty z mé kuchyně" /s fotografiemi/. Druhý, nedávno vydaný E-book "FIT S MAKYTOU s recepty z mé kuchyně", kde se dozvíte základní doporučení pro zdravý životní styl i hubnutí, objednat můžete na tomto odkaze https://www.zdrave-zit-aneb-kdyz-je-cesta-cilem.cz/e-book/. 

Inspirací k jeho vytvoření mi bylo výživové doporučení, které jsem klientům sestavovalo. Chtěla jsem, aby to bylo vše hezky pohromadě a každý mohl získat přístup k důležitým informacím za přijatelnou cenu. Informace uvedené v mém novém e-booku považuji za stěžejní, k uvědomění si všeho, co máme dělat, pro zdravý životní styl i hubnutí. 

V novém e-booku FIT S MAKYTOU se dozvíte :

1) Co mi pomohlo dovolit si být fit a šťastná
2) Základní doporučení pro zdravý životní styl
3) Jak správně a zdravě zhubnout v každém věku
4) Seznam doporučených potravin
5) Cukry v našem životě
6) Strava při směnnosti
7) Vláknina hraje prim
8) Proč nepodceňovat odpočinek
9) Jaké volit bílkoviny, tuky i sacharidy
10) Strava před a po cvičení
11) Jaké potraviny jsou nezdravé a proč se všichni nemohou stravovat naprosto totožně
12) Jak udržovat acidobazickou rovnováhu
13) Živočišné a rostlinné zdroje bílkovin
14) Problémy při hubnutí, které mohou nastat
15) Přes 100 receptů z mojí zdravější kuchyně
/ na snídaně, svačiny, obědy i večeře/
Recepty jsou vhodné i do redukce hmotnost

  • Inspiraci na zdravější sladké i slané recepty naleznete i na mých stránkách https://www.zdrave-zit-aneb-kdyz-je-cesta-cilem.cz/recepty/, v mojí facebookové skupině www.facebook.com/groups/fitmakyta, která je volně přístupná, jen si musíte o členství požádat kliknutím na vstup do skupiny. 

Na facebooku jsem aktivní na veřejné stránce www.facebook.com/fitmakyta - Fit a šťastná aneb když je cesta cílem - výživový poradce. Sledovat mě můžete i na instagramu, kde se prezentuji jako Zdravedobroty69.

CO TEDY JÍST?

Každá mince má dvě strany. Člověk je všežravec - na tomto tvrzení se mnou mnozí nemusí souhlasit. Zastávám názor a prakticky osvědčený princip stravování, které obsahuje všechny makro nutriety - bílkoviny, sacharidy, tuky, minimum jednoduchých cukrů, optimální příjem soli a vlákniny, dostatečný pitný režim. Příjem antioxidantů, minerálů, vitamínů a fytonutrientů. 

Strava by měla být pestrá, rozmanitá a vyvážená. Nevyváženost může být příčinou zdravotních problémů a obezity. Doporučuji dbát na šetrnou úpravu stravy, volit základní potraviny, co nejméně zatížené potravinářským průmyslem a chemií, tedy co nejméně zpracované. Dbát na původ potravin a čerstvost. Dbát na poměr mezi přijatou a vydanou energií. V dnešní době je podle mě přeceňován výdej energie. Zapomínáme na to, jaký výdej energie máme průměrně v dnešní době a jaký mívali naši předci. Lidem dnešní doby, chybí přirozený pohyb, chůze, běh, celodenní pracovní výkon fyzický - "rukama". Ke zdravému životnímu stylu patří neodmyslitelně i pohyb, který musí být proložen správným a dostačujícím energetickým příjmem, abychom tělo vyživili. Nesmírně důležité je tělo vyživit stravou a nezapomínat na ovoce a zeleninu, které pomáhají posilovat naši imunitu. Vybírat bychom si ovšem měli pouze kvalitní a nejlépe lokální zdroje, řešit tedy jak původ, tak uskladnění.

Velkým problémem lidí dnešní doby je zpomalený metabolismus. Mnoho lidí o něm hovoří, ví o tom, že ho mají zpomalený, ale neví si s ním rady. Tady bych zmínila hlavní chyby všech lidí, kteří se snaží zhubnout a bez výsledku. Lidé sníží kalorický příjem, tedy ubírají jídlo a případně ještě zvýší pohyb. Důsledkem je ještě větší přibírání na hmotnosti, neboť tělo většinu přijaté energie uloží na "horší" časy do tukových zásob a člověk má pak pocit, že přibírá na hmotnosti vlastně snad "ze vzduchu". Tělo přepíná do úsporného režimu -sníží své nároky na energetický obrat, šetří a ukládá tak, vše co mu dáme. Pokud se pak jednou za čas neudržíme a přejíme se - což je běžný fakt z praxe - pak vše, co dostane tělo navíc, uloží zpět do tuku, neboť je dlouhodobě ve stresu z podvýživy a nedostatečného příjmu. Dostáváme se do začarovaného kruhu, z kterého vyjdeme jedině tak, že začneme kvalitně a pořádně - tedy dostatečně jíst a tělo začneme vyživovat. Pokud tělo vyživíme, může začít přebytečný, uložený tuk pouštět. Zde můžeme částečně vinit i genetiku a svoje genetické dispozice. Ano opravdu jsme každý jiný a máme jiné dispozice dané do vínku. Ani já nejsem výjimkou - přibírám "ze vzduchu" J /smích/.

Ano moc dobře jsem si vědoma toho, že pokud se nebudu celý život kontrolovat a jíst jak mám, budu obézní. Jenže nelze se na to vymlouvat a obviňovat geny nebo kohokoliv jiného. Prostě jsme tak do vínku dostali a tak s tím musíme naložit. Někdo je zase zoufalý, že nemůže přibrat a věřte mi, že i to dokáže být velmi životu nebezpečné a obtěžující, stejně jako sklony k obezitě, i když to chvíli vypadá, jako, že je to velká nespravedlnost, protože oni se přeci můžou dosyta najíst a nepřiberou. Nic není jen černé nebo bílé. 

Samozřejmě, že i hormony hrají v tom všem svou roli. Ano právě hormon kortizol. Pokud jste v dlouhodobém stresu, tělo na to reaguje. Kortizol dává tělu signál mobilizovat glykogenové a tukové zásoby k získání dostatečné energie, kterou potřebuje k zvládnutí stresové reakce. Pokud ten stres není "aktivní" tedy mám stres třeba v práci - kde nevykonávám žádnou fyzickou aktivitu, ale sedím a jen "vydýchávám" šéfa nebo kolegyně, pak mám problém. Protože tělo nemá fyzický výkon, musí sedět a nemůže vykonat fyzickou práci, tak se vše uloží do tuku. Neustále se tak zvyšuje množství inzulínu v krvi a pak se může projevit i onemocnění zvané metabolický syndrom. Je to stejné jako, když se trápíme dietním režimem, to jne také stále ve stresu a tak něco málo tělo zhubne, ale víc nepustí ani deko. Neplatí to pro krátkodobý stres, ale pro ten dlouhodobý, chronický, v řádu týdnů a měsíců.

Doporučuji nekombinovat např. tyto potraviny:

Bílé pečivo s tučným sýrem

Bílé sladké pečivo s čokoládou

Ovocná zmrzlina se šlehačkou

Dorty se smetanovými tučnými, máslovými krémy

Pivo s tučným salámem

Naopak vhodnější kombinace může tvořit:

Krůtí prsa s bramborem a zeleninou

Celozrnné pečivo s rajčaty a cottage

Mozzarella se zeleninou

Kvalitní jogurt s ovocem a ořechy

Jehněčí maso s rýží a zeleninou

Kombinujte potraviny chytře. Místo nutelly si dejme na celozrnný chléb sýr. Pokud přijmete bílé pšeničné pečivo, dejte si ho s pořádnou dávkou zeleniny a bílkovinou. Vysoký glykemický index potraviny závisí i na způsobu přípravy. Vyšší GI budou mít brambory pečené, než vařené v tlakovém hrnci. Nejnižší GI mají brambory vařené, pak následuje bramborová kaše, hranolky a pečené brambory.

Na výkyvech hladiny cukru v krvi se podílí nejen druh sacharidů, ale i snědené množství. Proto nedoporučuji jídlo rozdělit jen do 2-3 dávek denně. Jídlo, které sníte, ovlivní následující pochody ve vašem těle. Pokud tedy začnete den s nevhodným jídlem, například bílé pečivo s medem, pak jistě vyvoláte ve svém těle reakci, která, vyloučí velké množství inzulinu. Dojde rychle k hypoglykemii. Následně budete mít brzo hlad a chutě. V tomto duchu pak můžete pokračovat celý den a tak se nebudete cítit dobře. Sníme tak najednou veliké nálože jídla. Glykemický index však není samospasitelný a je třeba nahlížet na vše komplexně.

Ke zdravému a přirozeně štíhlému tělu se musí člověk projíst. Nejosvědčenější je v praxi stravování 4-5 x denně, tak aby bylo každé jídlo energeticky vyrovnané a plnohodnotné se zastoupením všech makro i mikro živin. Dále je vhodné zařadit vhodný aerobní pohyb, který bude trvat alespoň 60 minut denně. Doporučuji přirozený pohyb. Chůze po městě místo tramvají. Použijte schody, místo auta. Pokud to jde, jděte pešky nebo jeďte na kole. Případně jděte ven po práci se psem nebo jen tak s dětmi či sami. Cvičte jógu, nebo jiný oblíbený sport, který budete mít rádi. Do ničeho se nenuťte, najděte si aktivitu, která Vás bude bavit. Cílem je udržování a budování svalové hmoty a to i u žen. Množství svalové hmoty přispívá k zvýšení bazálního metabolismu.

Dále je nezbytné zmínit pitný režim a hydrataci těla. Denně bychom měli přijmout cca 40 ml tekutin na 1 kg tělesné váhy a to jak v pitném režimu, tak z potravin. Nezapomínejte, že tělo je tvořeno až z 60% vodou.

Za jak dlouho se podaří nakopnout zase zpomalený metabolismus je individuální. Někomu do pár týdnů a někomu až za několik měsíců.

Ráda bych zmínila, že se nemůžeme zbavovat veškerého tuku v našem těle. Určité procento tělesného tuku potřebujeme. Rozlišujeme tuk viscerální /útrobní/, okolo vnitřních orgánů a pak ten pod kůží. Viscerální tuk se zasluhuje také o zdravotní problémy a inzulínovou rezistenci. Bez zbytečných odborných složitostí vysvětlím roli tuku v našem organismu. Tuk se zasluhuje o hormonální funkce, o produkci enzymů, ovlivňuje růstové faktory. Hormony slouží k regulaci příjmu potravy a výdeje energie, rozhodují o rozvoji zánětu a reakce imunitního systému. Tuková tkáň tedy výrazně ovlivňuje zdravý metabolismus. Zhubnout podkožní tuk nebo vnitřní viscerální tuk, jsou dva rozdílné tábory. Pokud nasadíme do svého života jen redukční omezení stravy bez přirozeného pohybu, přijdeme i o svaly, což není žádoucí. Nemusíme tedy nutně trávit čas v posilovně, když nás to nebaví, ale je nutné se přirozeně hýbat a využívat všechny malé i velké svalové skupiny našeho těla. K zbavení se viscerálního tuku pomůže správně nastavený jídelníček a pohyb, tedy zařazení aerobní aktivity. Jestli mizí viscerální tuk si vyzkoušíme jednoduše sami, přeměřováním obvodu pasu. Naproti tomu podkožní tuk se tvoří přímo pod kůží a tvoří kožní řasu. Tento tuk - tedy nějaké procento, naopak potřebujeme k tomu, abychom žili. I zde však nesmí být procento tuku v podkoží příliš vysoké.

CO DOPORUČUJI?

Zaměřit se v jídelníčku na lokální, co nejméně chemicky a průmyslově zatížené potraviny. Ignorovat většinu regálů v potravinových řetězcích a vůbec je nebrat v potaz. Jsou to jen reklamní triky a ochucené umělé výrobky, u nichž byste ani nechtěli vidět proces výroby, protože by se vám udělalo špatně. Problém je ten, že většina lidí to tak nějak "tuší", "vnímá, že je to špatně", ale neumí si to odepřít. Slýchám, když ono je to tak "dobré", stejně, tak, jak občas řeknou moje děti. Copak jsme malé děti, které ještě nemají tak dobré povědomí o tom, jak to všechno vzniká a funguje? To si opravdu nechceme připustit škodlivost těchto potravin? Každý máme právo volby a nemůžeme se vymlouvat na to, že se to prodává a je to v nabídce, tedy je to přeci jedlé. Ano, ono to jedlé je, to bezesporu. Ovšem je otázka, jestli si budu pravidelně a dobrovolně kupovat "jed" a po malých dávkách ho budu užívat jen proto, že to bude mít nějakou chuť. J /smích/. No, to je můj názor, můžete mít jiný J

Dále doporučuji, abyste si odvykli využívat tolik výrazné chuti, sladká, slaná. Zvýrazňovače chuti nám totiž pěkně zblbli vnímání chutí. Pokud zařadíme základní potraviny, koření a bylinky, zjistíme, jak skvělé může být jídlo. Jen je třeba se naučit si jídlo přirozeně ochutit jedno druhovým kořením, čerstvými bylinkami nebo i sušenými.

Nepodceňujte signály těla o pocitu sytosti, ovšem v době, kdy jíte správně a výživně. Pokuste se ke správnému jídelníčku projíst a posléze již začnete přirozeně vnímat signály těla o sytosti a hladu. Naučíte se nezaměňovat hlad s psychickou potřebou "dojedení se". Jezte střídmě a pravidelně. Jídlo vnímejte jako parťáka a kámoše. Pravidelnost v jídle funguje právě preventivně proti "chutím a nájezdům na spíž či lednici". Je prevencí proti kolísání hladiny inzulínu a veškerých chutí nad rámec běžného stravování. Nesnažte se hledat nové druhy stravování a opomíjet tak to, co je již dokázané a funguje. Ztrácíte pak energii na špatném místě a dostáváte se do začarovaného kruhu deziluzí. Přestáváte se v tom orientovat. Pochybujete o tom, co je správné a necháte tak "reklamní" novodobé triky, aby ošálily přirozený zdravý rozum a vědou dokázané osvědčené praktiky zdravého stravování. Však zdravé je to, co je přirozené, stačí se jen trochu zamyslet. Zjistíte, že přirozeně víte, co je správně. Nenechte si valit do hlavy reklamní slogany a nehledejte ve výživě "vědu". Nemusíte ochutnat všechny potraviny, které na světě existují a následovat novodobé trendy. Nemusíte jít s davem, buďte sví a mějte svůj názor.

Zařaďte občas krátké půsty do svého života, mohou být pro zdraví opravdu velmi prospěšné. Půst musí být ovšem prováděn se správně nastavenou myslí a přesvědčením, že je to tak správně. Hladovění je proces, který spouští mnoho biologických reakcí, které mohou v důsledku tělo poškodit. Nejlepší je zkusit pro začátek tzv. očistné dny, částečné půsty, zeleninové a ovocné šťávy, vývary a polévky, rýžové dny, až vyřadíte jídlo zcela. Důležité je však po dobu půstu dodržovat pitný režim a pít čistou vodu, v zimních měsících je dobré zvolit i kvalitní bylinkové čaje. V období půstů je potřeba pitný režim ještě navýšit. Před zařazením půstu konzultujte toto se svým ošetřujícím lékařem, pokud máte jakékoliv zdravotní problémy. Při půstu je normální, že pociťujete hlad, chutě apod. na to je třeba si "zvyknout", pokud půst nezvládáte, tak ho ukončete! Po vícedenním půstu se navracejte k původní stravě pomalu, aby si trávicí trakt mohl opět přivyknout na pevnou stravu.

Dlouhý spánek je vlastně také odnoží půstu. Je to přirozený půst, který praktikujeme běžně a nikdo se nad tím nepozastavuje. Přerušované hladovění, které zasahuje do běžného dne, když bdíme, je náročnější, ale i to lze dobře zvládat. Mě se osvědčuje v praxi 6 dní jíst normálně - pestře, zdravě, vyváženě a jeden den si "odlehčit" postním dnem, nebo dnem v kterém jím jen jablka. Je tak možné sníst za den sníst jen cca 5 ks jablek. Po takovém dni najedu zase na normální režim. Doporučuji nesnažit se dojídat to, co jste v den odlehčení nesnědli. 

Půst není pro každého, rozmyslete si tedy, jestli do toho půjdeme a proč do toho případně chcete jít a raději zvolte pravidelné stravování bez omezování s dostatkem všech potřebných živin.

BÍLKOVINY V NAŠEM JÍDELNÍČKU

Pozor bychom si měli dát také na příjem bílkovin. Bílkoviny dělíme na plnohodnotné a neplnohodnotné. Živočišné zdroje - maso, mléko, vejce a mléčné výrobky jsou zdroji plnohodnotnými. Neplnohodnotné zdroje mají nižší využitelnost a nevyvážený poměr aminokyselin. Jedná se o luštěniny, obiloviny, ořechy a semínka. Aby se staly rostlinné zdroje plnohodnotnými zdroji bílkovin, musí se umět vhodně zkombinovat. Například chia semínka, konopné semínko, quinoa a sojové boby obsahují bílkoviny s kompletním zastoupením 9 esenciálních aminokyselin. Ořechy a semínka ovšem mají vysokou kalorickou hodnotu a nemůžeme jich tedy sníst tolik. V rámci jednoho jídla tedy doporučuji kombinovat rostlinné i živočišné zdroje bílkovin. 

Je dobré tedy zkombinovat například ořechy s luštěninami, rýži s luštěninami. Syrové vejce a maso jsou pro tělo mnohem hůře stravitelné a bílkoviny v nich hůře dostupné, než v uvařené podobě. Naše tělo si nedokáže skladovat bílkoviny do zásoby, takže je důležité dodržovat pravidelný příjem a správně jejich příjem načasovat. Bílkoviny se začínají štěpit v žaludku za pomocí enzymu pepsinu. 

Jednorázová dávka bílkoviny by neměla překročit 40-50 g, u někoho se může jednat o tolerance dávek s max 30 g bílkovin. Někteří lidé totiž mohou trpět plynatostí a křečemi v břiše z příjmu nadbytku bílkovin. Problémem, při příjmu nadbytku bílkovin, může být přetěžování trávicího traktu a narušení metabolických procesů a odklon od acidobazické rovnováhy. Za bezpečnou považuji hranici 0,8 - 1,6 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti, ale zde si dovolím připomenout, že doporučené množství bílkovin musí záviset na zdravotním stavu, věku, životním stylu, cvičení, které daný člověk provádí a dávky bílkovin si upravovat podle toho, jak to v danou dobu zrovna ve svém životě máme.

V některých případech je tak možné i krátkodobě zvýšit příjem bílkovin nad hranici 1,6 g, ale to je opravdu na zvážení daného životního stylu a aktuálních potřeb. Zvýšené dávky bílkovin nemůže mít každý jedinec. 

Pozor si dejte na příjem bílkovin z výživových doplňků, různých tyčinek a doplňků stravy v podobě proteinových nápojů. Z praxe mám ověřeno, že to mnoha lidem působí zažívací problémy, které pak "svádí" na příjem sacharidů nebo luštěnin a nedají si to do souvislostí s bílkovinami. Nejlépe využitelným zdrojem je proteinový izolát, který se používá jako doplněk stravy pro sportovce. 

Doporučuji kombinovat více zdrojů potravin, obilovin, zeleniny a vybírat pečlivě původ. Nejhorší je podle mě jednostranný příjem v jakékoliv podobě. Dbejte na pestrost všech potravin.

Stále se mě lidé ptají "Co mám tedy jíst?"

Jezte pestře, základní potraviny, zohledněte svůj zdravotní stav, místo, kde žijete. Nehledejte odpověď u kamaráda, ale u sebe. Hledejte odpovědi uvnitř svého životního stylu, uvnitř sebe a svých možností, uvnitř svého života a svých možností. 

Zařaďte do jídelníčku zelené potraviny, například zelený ječmen - kvalitní zdroj, může být velmi prospěšný. Není to však spása všech vašich problémů. Prostě je to jen další pomocník.

ACIDOBAZICKÁ ROVNOVÁHA

Za další zmínku stojí ono probírané "překyselení" organismu. I já ráda poukazuji na to, abychom si udržovali acidobazickou rovnováhu, ovšem dost často bývám špatně pochopena a osočována, že ono zmiňované "překyselení" je vytrženo z kontextu a je to nesmyslný blud, který není nijak opodstatněný. 

Chtěla bych tedy k tomu napsat, že vím, že tělo funguje tak, že si samo udržuje rovnováhu vnitřního prostředí, včetně pH krve. U překyselení, tedy acidózy se člověk pohybuje na hranici smrti. Při takovém stavu selhávají základní metabolické funkce. Při pokusu o nápravu tohoto tvrzení bych tedy mohla správně uvést, že mnoho lidí trpí "poruchou regulace rovnovážného stavu vnitřního prostředí, tedy stabilního pH" - řečeno "lidsky". 

Škodí nám mělké dýchání, kouření, alkohol, nadmíra pití kávy a kofeinových nápojů, energetické nápoje, stres, nedostatek pohybu, špatná strava atd. Toto vše má za následek rozvrat a nestabilitu acidobazické rovnováhy. Zde je tedy na místě začít se zdravým životním stylem. Pak máte vyhráno J Nedoporučuji žádné reklamní preparáty na "odkyselení organismu"!!!

Ne každý zvládne najednou vše změnit, začněte postupně a změny do vašeho jídelníčku i života zařazujte pozvolna, ať si nepůsobíte ještě větší stres. Rychle začal, brzo skončil. To je bohužel častý jev. Raději začínejte pomalu a upevňujte se ve vašich rozhodnutích.

Jak je to s lepkem?

Pokud netrpíte lepkovou intolerancí, nemáte celiakii, pak omezte spotřebu lepkových potravin na max 2 denně, volte kvalitní celozrnné pečivo a žitný kváskový chléb. Nejezte nevýživné a umělé potraviny - sladké i slané konzumní pečivo, sušenky apod. Nejezte ve spěchu a jídlo si užívejte. Pokud máte pochyby, zkuste lepek na čas z jídelníčku vyřadit, s pozorujte jestli ucítíte v něčem změnu k lepšímu. Za zkoušku to stojí, ovšem ve většině případů si myslím, že postačí omezení lepku v jídelníčku na minimum. Zařadit můžete tak pšenici špaldu, žito, ječmen, oves, bezlepkové obiloviny - pohanku, kukuřici, quinou, amaranth, rýži.

Mixovaná strava a šťávy

Velkým hitem se staly ovocné a zeleninové šťávy na místo pevné stravy. Pozor na to, smoothie a freshe jsou jistě velmi zdravé a obsahují velmi mnoho prospěšných látek, fytochemikálií, vitamínů a minerálů. Tyto nápoje bychom měli pít pomalu, dokladně promísit se slinami a povalovat v ústech, což "ruku na srdce" dělá jen málo kdo. Šťávy jsou zdrojem sacharidů a cukrů a tak je zařazujte na dopolední hodiny, na svačiny či po intenzivním tréninku a při hubnutí raději jen dopoledne. Také dbejte na ústní hygienu, protože je to opravdu kalorická bomba. Mixované šťávy mají vysoký glykemický index.


NEJČETNĚJŠÍ MILNÍKY VE VÝŽIVĚ A V HUBNUTÍ

  • GENY

Geny mohou za nadváhu a problémy s hubnutím jen z části. Všichni jsme se narodili s určitými dispozicemi, jak bylo zmíněno výše v článku, ovšem my s touto genetickou výbavou musíme umět zacházet a přestat se vymlouvat. Takže moje odpověď je ano - někomu dá opravdu práci udržovat se fit a v kondici, díky genetice a tomu co dostal do "vínku". Někomu dá zase zabrat nebýt podvyživený. Vše lze zdravým životním stylem ovlivňovat a udržovat se v kondici. 

  • POSLEDNÍ JÍDLO V 17 H

Ano, můžete jíst poslední jídlo v 17 h, pokud půjdete spát za 2 až 3 hodiny po tomto jídle. Podstatou hubnutí a zdravého životního stylu není rozhodně poslední jídlo v 17 nebo 18 h. Jde o to, kdy jdete spát, jaký máte denní režim, fyzickou aktivitu, práci na směny apod. I při práci na směny v noci se musíte najíst. Záleží ovšem na to, co sníte.

  • VYŘAZENÍ VŠECHN PŘÍLOH A SACHARIDŮ ZE STRAVY

Tak ani to nedoporučuji jako správné řešení. Ze sacharidů přijímáme zásadní podíl energie. Je potřeba omezit na minimum všechny zpracované potraviny a také všechny zbytečné cukry, převážně klasické cukr řepný rafinovaný a kombinace potravin cukr, mouka, tuk. Je vhodné si dělat vlastní pečivo, vlastní dezerty a sušenky atp. Využívat minimum jednoduchých cukrů, tedy sladidel. Vystačit si s cukry přirozeně se vyskytujícími v potravinách. Omezit sacharidová jídla na noc, pokud chceme hubnout. Zařadit kvalitní sacharidy s nízkým či středním glykemickým indexem. Vyloučit nadbytek cukrů ze svého jídelníčku a vyloučit či co nejvíce omezit potraviny s vysokým glykemickým indexem. 

  • NESMÍM JÍST SLADKÉ, ABYCH ZHUBLA

Tady bych si dovolila opět nesouhlasit. Od přírody milujeme sladkou chuť, a to už od dětství. Je tedy zbytečné si jí odpírat. Mnoha lidem by to způsobilo jen stres, který není žádoucí. Já si nedovedu představit svůj život bez sladké chuti. Sladká chuť je přirozená. Jezte ovoce, zeleninu. Slaďte ovocem, doplňkové slazení využívejte minimálně a konzumujte tak cukry pouze přirozeně se vyskytující v potravinách. To je dostačující pro přípravu vynikajících moučník, dezertů a výborného cukroví J, které můžete zařadit i do svého redukčního jídelníčku, bez výčitek.

  • CELÝ ŽIVOT UŽ MUSÍM DRŽET DIETU

Tak tady určitě nesouhlasím. Neříkejte změně životního stylu DIETA. Dietu drží člověk, který má nějaké zdravotní problémy a je tedy potřeba, aby svůj jídelníček dočasně nějak upravil. Omezil nějaké potraviny apod. V hubnutí se stravujete stále stejně jako při udržování se v kondici, jen dodržujete základní pravidla pro redukci hmotnosti. Musíte mít vyšší kalorický výdej než příjem, ale ne zase moc. Tady jde právě o to nastavit si správnou redukci s dostatkem všech potřebných makro i mikro živin, s dostatečným kalorickým příjmem. V praxi to ovšem neznamená výrazné hladovění, tak aby člověk trpěl. Hubnout zdravě, znamená s dostatkem kvalitního jídla a ke štíhlosti se opravdu projíst, což už bylo řečeno a napsáno několikrát. Teoreticky to mnozí ví, či tuší, ale v praxi tomu stále odmítají uvěřit.

  • ZHUBNU JEN S NÍZKOTUČNÝMI POTRAVINAMI

Tak zde opět nesouhlasím. Naopak, většina nízkokalorických potravin není kvalitní, tuky jsou nahrazeny škroby a aditivy. Takový výrobek nemá se zdravou stravou moc společného. Jíst kvalitně polotučné i tučné potraviny, dle určitých zásad, které popisuji i ve svém novém E-booku Fit s Makytou, se vyplatí nejen při hubnutí.

  • POTŘEBA ZHUBNOUT JEN NA JEDNÉ TĚLESNÉ PARTII

Tady zklamu asi většinu žen. Opravdu to není tak jednoduché a zhubnout tuk jen tam, kde bychom si toužebně přály, převážně my ženy. To opravdu nejde. Výše jsem již zmiňovala, jak tělo funguje. Při hubnoucím režimu si tělo samo určí, kde bude nejdříve hubnout tuk, tedy z které části těla. Je tedy v praxi dost možné, že nejdříve nám ubude tuk na obličeji, prsou, nohách, krku, břiše, ale na pozadí se bude držet do posledních chvil. On bude ubývat i tam, ale pomaleji, než bychom chtěly. Mluvím teď převážně o nás ženách, ale nevyjímám z této kategorie ani muže. J Hubnutí tuku z dané partie tak můžeme podpořit i cvičením, ale výrazně to neuspíšíme. A ono problematické břicho, to se hubne právě správnou životosprávou a správným jídelníčkem. Zde také rozdělujeme právě onen tuk vnitřní - viscerální, okolo vnitřních orgánů a tuk v podkoží, který není tak nebezpečný. 

  • JE JEDNO CO A KDY JÍM, DŮLEŽITÝ JE CELKOVÝ DENNÍ PŘÍJEM

S tímto tvrzením nesouhlasím. Není to dogma. Nemůže se podle toho řídit každý, z části to může někomu fungovat, ale rozhodně to nelze brát jako poučku pro všechny lidi na světě. Každý jsme jiný a svým způsobem originální, i když fungujeme na stejném principu. Při hubnutí to platí vše dvojnásob. Tělo je složitý, úžasný systém, který obdivuji jako celek a patří mu moje velká úcta. Obzvlášť lidský mozek je pro mě opravdu velkou záhadou a tajemnou skříňkou, která není prozkoumána zdaleka tak, jak bychom si přáli. Na celý náš denní režim, životní styl, to co jíme, kdy to jíme, jak smýšlíme a co říkáme, reaguje každá naše buňka v těle svým určitým způsobem. Vše v našem životě hraje roli. Já zastávám ten názor a v praxi opravdu fungující jev, že velmi záleží na tom, kdy co sníme. U každého to zase může být jiné, na to pozor. Někdo opravdu může sníst večer více sacharidů a v hubnutí ho to omezovat nebude. Jiný si to dovolit nemůže a nehne se kvůli tomu z místa, ztratí tak svou odvahu a chuť něco změnit a nevyleze ze začarovaného kruhu. Záleží tedy na tom, co jíme, kdy to jíme a zda to jíme v klidu či ve spěchu. Záleží na tom, jestli koušeme a jak dlouho. Záleží na tom, jestli je strava mixovaná nebo pevná. Záleží na tom, jestli máme 2 jídla denně nebo 5. Někomu bude vyhovovat mít 3 jídla denně, ale druhý na tomto příjmu bude strádat a tělo se s tím dobře nevyrovná. Ano, naučit se můžeme všemu, člověk je opravdu skvělý tvor, který zvykne všemu, vydrží toho hodně. Ovšem za jakou cenu a s jakými následky, to už ukáže jen čas. Je tedy důležité zjistit, co je vhodné pro Vás a já vám s tím v praxi velmi ráda pomáhám. Pamatujte, že nic není hned. Já se učila znát své tělo a potřeby několik let a vlastně se učím stále. 

  • POKUD BUDU VÍCE CVIČIT, MŮŽU JÍST, CO CHCI A V JAKÉMKOLIV MNOŽSTVÍ

Toto je další příbuzné tvrzení od toho předešlého, že je jedno co a kdy jíme. Jsme to, co jíme. Tohle tvrzení mohu podepsat. Není jedno, co jíme a kolik toho sníme. Pokud navýšíte kalorický výdej sportem a budete přijímat nevhodnou vysoko kalorickou stravu s nevhodnými potravinami a nevyváženým jídelníčkem, tělo na to zareaguje svým způsobem. Pokud tělo není vyživené dostatkem kvalitních zdrojů bílkovin, sacharidů a tuků, stejně strádá a ukládá pak přijatou potravu do zásob. Případně budete v takovém kalorickém deficitu, že z toho zkolabujete a tělo bude opravdu vyčerpané. 

  • JE JEDNO JAKÉ PEČIVO JÍM, VŠECHNO PEČIVO JE ŠPATNÉ

V nabídce v obchodě je pečivo celozrnné, vícezrnné, speciální, pohankové, žitno-pšeničné, pšenično-žitné, rustikální, špaldové, s klamavými názvy jako "Žítný rohlík" /naschvál s dlouhým "í", který žito viděl možná tak, že vedle něj chvíli ležel/ nebo obsahuje tak 2 procenta žita. Necháme-li se klamat, budeme klamáni. Bohužel je to tak, že se musíme zajímat sami o to, co kupujeme a nemůžeme slepě důvěřovat. V potravinářství jde prostě jen o byznys a na lidech a jejich zdraví nezáleží. Každý z nás rozhoduje o tom, co bude jíst, nikdo nás to jíst nenutí. Je to naše volba, zda to koupíme a sníme.

Jak se vyznat v pečivu a v jeho široké nabídce?

Nejčastější chyby děláme v tom, že si pleteme pojem cereální a celozrnné. Konzumací bílého pečiva přijímáme do těla jen prázdné kalorie, max 3 g vlákniny na 100 g výrobku. Při celozrnné či žitné variantě pečiva můžeme přijmout i 8 g vlákniny na 100 g výrobku a další cenné živiny, déle nás zasytí a má příznivější vliv na organismus. 

Nevybírejte pečivo podle barvy - bohužel jsme opět klamáni a pečivo bývá dobarvováno. Výrobce musí uvádět složení potravin v pořadí tak, jak jde za sebou. Pokud je tedy na prvním místě ve složení obsažena pšeničná bílá mouka, nemůže se jednat o celozrnný výrobek. 

  • Cereální pečivo - výrobek vyrobený z mouky - jakékoliv.
  • Grahamové pečivo - je to pečivo, které vyrobené ze směsi pšeničné hladké mouky a mouky celozrnné s vyšším obsahem otrub - tedy vnějšího obalu zrna, což dodává pečivu vyšší obsah vlákniny a zdraví prospěšných látek, je tedy vhodnější než pečivo z bílé pšeničné mouky.
  • Celozrnné pečivo - musí obsahovat alespoň 80% celozrnné mouky, obsah vlákniny je vyšší než u běžného pečiva, má více živin, minerálů, než pečivo z bílé pšeničné vymleté mouky, zasytí na delší dobu. Vláknina je moc důležitá pro správné fungování organismu. Má sytící efekt, pomáhá při hubnutí, snižuje glykemický index potravin a snižuje hladinu cholesterolu, má velký význam pro zdraví střev.
  • Vícezrnné pečivo - obsahuje několik druhů muk, ovšem nemusí vůbec obsahovat celozrnnou mouku.
  • Rustikální pečivo - bývá posypáno různými semínky a je bohaté na hrachové otruby a pšeničné klíčky, vychází z venkovského života a lidových způsobů přípravy pečiva.
  • OVOCE JE ZDRAVÉ, MOHU HO JÍST KOLIK CHCI, KDYKOLIV CHCI

Toto tvrzení vyvrátím, protože, ovoce je sice zdravé, ale záleží i na tom v jakém množství ho budeme konzumovat. Pro hubnutí je také dobré vědět, kdy si můžeme ovoce dopřát a kdy se ho raději zdržet. Při hubnutí doporučuji ovoce zařadit v dopoledních hodinách a celkově tak max, do 15 - 16 h odpolední. Někdy je možné méně sladké ovoce zařadit i na večeři pokud to bude večeře do 18 hodiny a spánek bude následovat 3 hodiny poté, ne dříve. Ovoce podporuje v našem organismu kyselinotvorné reakce, je tedy důležité dodržovat určitá pravidla při jeho konzumaci a o to více, když chceme hubnout a udržovat rovnoměrnou hladinu glykemie. Jelikož je ovoce zdrojem rychlé energie a je to kalorická bomba, pak musíme zvážit právě onu konzumaci ve večerních hodinách a posoudit, zda dokážeme energii přijatou z ovoce ještě před spánkem spálit, nebo se nám nadbytečná energie uloží do tuku. Samozřejmě, že zde záleží opět na tom, co děláte několik dní za sebou, ne jednou za čas. 

  • KDYŽ CHCEŠ ZHUBNOUT, NEJEZ /slušně řečeno/

To je podobné s předchozím tvrzením o příjmu a výdeji energie. Když chceme zhubnout, musíme tělo vyživit, aby mohlo začít spalovat svoje tuky, které si uložilo do zásoby na "horší časy". Takže pokud budeme dlouhodobě hladovět, nebudeme jíst celý den kvalitně, vydržíme to nějakou dobu, poté nás ale přepadnou vlčí chutě, hlad a nájezdy na lednici i spíž. Ono tělo dokáže fungovat dočasně různým způsobem. Vše, co děláme špatně, se nám vrátí jako bumerang, a to dříve či později. Doporučuji jíst pravidelně během dne, snídat, obědvat, zařadit menší svačiny během dne, jednu nebo dvě a pak také večeřet. Jídlo v základu 4-6 x denně - podle potřeb a denního režimu každého z nás. 

  • OMEZÍM PORCE , BUDU JÍST ZDRAVĚJI A ZHUBNU

Ano, je možné, že někteří z nás touto metodou něco málo zhubneme. Je otázkou, co zhubneme. Bude to tuk, svaly, sníží se voda v organismu? Pak se to zastaví a začneme mít hlad, budeme podráždění, budeme trpět chutěmi na vše možné. Přijdeme o radost a začneme zase přibírat na váze a budeme v začarovaném kruhu. Omezení porcí nic neřeší, tím trvale a zdravě nezhubneme. Je nutné dodržovat dlouhodobě příjem, který potřebujeme pro svůj denní režim. Ne pro režim, jaký má sousedka, kamarádka, ale příjem, který potřebuje naše tělo.

  • JSEM V PŘECHODU, MÁM SNÍŽENOU FUNKCI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY ATP., TAKŽE NEZHUBNU

Jak jsem zmínila na počátku v genetice. Ano i hormony mohou mít vliv na to, jestli nám to hubnutí půjde pomalu nebo rychle. Dobře či hůře. Nicméně to není důvod, proč bychom to nezvládli a nedokázali i tak být fit. Naopak správný stravovací režim, životní styl a pohyb pomůže právě k tomu, abychom si uzdravili spoustu nemocí a vyrovnali tak naše životní skóre k lepšímu. Může to jít hůř, ale věřte mi, že to jde a není důvod se vymlouvat na jakékoliv nepříznivé podmínky, ale brát to jako fakt, s kterým je potřeba pracovat.

  • STAČÍ CVIČIT 10 MINUT DENNĚ A ZHUBNU

Omyl. Jistě každé cvičení je prospěšné a lepší něco, než nic. Ovšem pro efektivitu spalování tuků je potřeba cvičit minimálně 30-60 minut. Tělo začíná spalovat tuky až po cca 30 minutách. Je tedy dobré cvičit třeba 30 minut na lačno, po ránu nebo cca 60 minut během dne, mezi jídly. Toto je samozřejmě zjednodušený popis, ovšem jen 10 minut pohybu denně není dostačujících. 

  • POMALÉ HUBNUTÍ ZARUČUJE TRVALÉ VÝSLEDKY

S tím nesouhlasím a v praxi to není podmíněno žádnou studií, která by to dokazovala. V případě pomalejšího hubnutí záleží vždy na tom, jestli to dotyčný vydrží a jakou má vůli. Zda si přehodnotí ve svém životě priority a změní svůj životní styl. Jestli bude věřit sobě a tomu, co je důležité nebo se nechá zase vtáhnout zpátky do původního procesu, v kterém měl nadváhu. Rychlejší hubnutí, tak není zdravotně horší, záleží na tom, jakým způsobem hubnete. Někteří lidé zhubnou mnoho kil během pár týdnů a vše dodržují správně, jsou to lidé, kteří jdou opravdu z vysoké startovací váhy. To, zda jim výsledky vydrží, závisí zase jen na jejich vůli a životním stylu, ne na tom, za jak dlouho toho dosáhli.. Nesouhlasím tedy ani s tím, že obézní lidé mají slabou vůli. O tom to není. Může to být v tom, že třeba nejsou schopni vystoupit ze své tzv. " komfortní zóny", až ten krok udělají, mnohdy mají lepší vůli vydržet, než ti, co chtějí zhubnout jen dvě kila tuku. 

  • SNÍDANĚ JE ZÁKLAD DNE A NESMÍ SE VYNECHÁVAT

Tak zcela s tímto tvrzením nesouhlasím. Ano, doporučuji snídat, ovšem za určitých podmínek. Vše je opravdu individuální a závisí to na našem denním režimu. Pokud tedy místo snídaně zvolíte až svačinu a pojmete to jako snídani, není v tom problém. Záleží na tom, kolikrát denně budete jíst a jak si celý den poskládáte. Pokud vstanete v 5 hodin ráno, v 6 h jste v práci a snídaně bude až kolem 9 hodiny ranní, není v tom žádný problém. Záleží na tom, co Vám vyhovuje a jak si tělo zvyknete. Doporučuji však se během dopoledne najíst. 

  • KDYŽ ZHUBNU, TAK MŮŽU PAK JÍST ZASE JAKO PŘEDTÍM

Tak to už zní samo o sobě přeci podezřele. Samozřejmě záleží na tom, jak budete jíst i poté, co zhubnete. Pokud se vrátíte k nevhodným stravovacím návykům, tak je jasné, že se vrátí i všechny problémy, kvůli kterým jste svůj stravovací režim měnit začali.

  • VÁHA JE DŮLEŽITÝM UKAZATELEM TOHO, JESTLI DĚLÁM VŠE SPRÁVNĚ

Ano a ne. Váha nám poví, zda vážím méně nebo více. Pokud mizí centimetry, ubývá podkožní tuk na vašich partiích, pak je to skvělé. Mění se Vám konfekční velikost a přitom vážíte jen minimálně méně, než před započetím hubnutí. Zoufáte, že máte úbytek v pase o 4 cm a přitom na váze jen jedno kilo dole. Důležité je, zda odchází tuk a mění se postava, získáváte svaly, které jsou těžší než tuk a tím pádem se váha může měnit jen nepatrně. Váha je v takovém případě relativní pojem. Je rozdíl zda vážíte 110 kg nebo 70 kg. Váha bude pravděpodobně klesat rychleji u člověka s vyšší nadváhou. Takže doporučuji nezoufat, když nějakou dobu jdou dolů jen centimetry a váhový úbytek je minimální. Důležité je jak se mění postava.

  • JE SPRÁVNÉ JÍST INTUITIVNĚ, JAK SI TĚLO ŽÁDÁ

Ano, ale tady je jedno velké úskalí. Je rozdíl v tom, jestli budeme jíst intuitivně správně a dokážeme poslouchat potřeby našeho fyzického těla nebo je zaměnit s psychickými potřebami /touha po sladkém, lahodném, tučném, slaném, smaženém apod./.

Proto říkám intuitivní stravování je skvělé, ale málo, kdo ho umí správně praktikovat a zařadit do běžného života. Poté dochází k tomu, že se naučí jíst málo nebo se naopak přejídají jednou dvakrát denně, když si dovolí jíst. Jíst jen tehdy, pokud cítíme opravdový velký hlad? Co je to hlad? Co když je to jen chuť a napijeme se a je po hladu. Takže pokud opravdu poznáte, že se jedná o hlad, budete jíst střídmě a zároveň tak kvalitně, abyste tělo nasytili, pak to může být správná volba. 

Věřím tomu, že pokud jíme v klidu, nevyčítáme si jídlo a snažíme se jíst z kvalitních zdrojů, je to ku prospěchu. Tím co jíme, jak to jíme a co u toho cítíme, můžeme ovlivnit všechny děje v našem organismu. Stres, který dokáže jídlo někomu vyvolat je stokrát horší než kopeček zmrzliny, který si dáme, pokud ho sníme s chutí a bez výčitek a zařadíme ho do aktivního životního stylu s dostatkem pohybu, radostné nálady, pozitivního myšlení a zdravějšího jídla.

Udržujme si zdravé střevo a střevní mikrobiom. Střevům škodí nejen antibiotika, ale právě i nevhodná strava a nadmíra stresu, alkohol, cigarety a jiné návykové látky, mnoho cukru i mléčných výrobků, masa. Všeho moc škodí. Naučme se tedy stravovat rozumně a vyváženě.

Moje rada na závěr, týkající se Vánočního období, které je už za dveřmi.

Vánoce jsou ve většině rodin v duchu sladkého, smaženého, tučného jídla a alkoholu. Ty nejhorší kombinace, velké nálože jídel a mnohdy i málo pohybu. V tomto období dostává zabrat nejen slinivka, ale i játra a další orgány. Málo kdo nenabere nějaké to kilo tuku o Vánočních svátcích. 

Jak to vše zvládnout a užít si skvělé vánoční svátky a ještě si pochutnat? 

Mám pro Vás rady z mého života. Upečte si zdravější cukroví, je stejně dobré, troufám si říci i lepší, než klasické cukroví z bílé vymleté mouky, margarínu a plno řepného cukru. Recepty na cukroví najdete v sekci sladké recepty zde, na mých stránkách https://www.zdrave-zit-aneb-kdyz-je-cesta-cilem.cz/recepty/ nebo u mě ve skupině na facebooku https://www.facebook.com/groups/fitmakyta v albu Vánoční recepty.

Makové linecké s lemon curd

Recept:

235 g másla
30 g cukru moučka třtinového
½ kávové lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
2 žloutky
330 g špaldové mouky celozrnné
3 polévkové lžíce máku mletého nebo nemletého

Lemon curd domácí:
3 žloutky smíchat s 1.5 pl moučkového třtinového cukru, šťávou z 1 citronu, kůrou z 1 citronu bio sušená nebo z umytého bio citrónu, který jste vydrhli kartáčkem a vodou s octem. Ve vodní lázní mícháme do zhoustnutí metličkou, poté přidáme 50 g másla a zamícháme. Necháme vychladnout a můžeme plnit cukroví. 


ZDRAVĚJŠÍ VÁNOČNÍ PEČENÍ

Je důležité mít kvalitní ingredience, nežluklé ořechy a máslo a kvalitní čokoládu z kakaového másla, zde se vyplatí připlatit si a udělat méně kvalitního cukroví. Opravdu si pochutnat a rozumně ho zařadit do svého jídelníčku. Pohostit návštěvu a blýsknout se kvalitou, která je zdravá a ještě chutná o level lépe. 

Jakou volit mouku - klasickou bílou mouku nahraďte moukou špaldovou a bezlepkovými moukami /pohanková, rýžová, kukuřičná, ovesná bez lepku/ mouku pšeničnou celozrnnou smíchejte s moukou špaldovou celozrnnou nebo ječmennou. Mouka špaldová navíc neobsahuje tolik lepku jako mouka pšeničná a proto je zdravější a tolik vám "nezalepí" střeva J. Celozrnné varianty mají více vlákniny, nižší glykemický index a více minerálů a vitamínů.

Cukr - bílý rafinovaný řepný cukr nahraďte medem s kombinací se stévií /neslaďte jen stévií, pokud nejste diabetik/, zařadit můžete také třtinový cukr napůl s kokosovým cukrem, nebo stévií, xylitolem nebo erythritolem, což jsou alkoholové cukry vhodné pro diabetiky. Dále můžete využít pouze sušené ovoce / nedoslazované/ nebo obilné sirupy. Otázka slazení je závislá na tom, co budete preferovat, zda nízký glykemický index nebo proces výroby sladidla. 

Máslo - moje rada zní - pečte cukroví z másla a nešetřete. S margarínem nikdy nedocílíte tak dobré chuti jako s poctivým máslem. Ve finále bude i cukroví s máslem podle určitých kritérií zdravější J i přes to, že je plné nasycených tuků.

Vejce - vejce můžete nahradit rostlinou náhradou, která se jmenuje VAJAHIT. Pokud nepotřebujete, ze zdravotních důvodů nahrazovat slepičí vejce, tak si dopřejte do cukroví vajíčka domácích slepic.

Čokoláda - nekvalitní čokolády a polevy obsahují nekvalitní tuky a minimum kakaa, žádné kakaové máslo nebo jen minimum. Dopřejte si do cukroví kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa nebo vytvořte vlastní z kakaového másla a to bílou nebo hořkou.

Ořechy - kontrolujte ořechy, aby nebyly žluklé a plesnivé. Dbejte na jejich původ. Stravitelnost cukroví, které je složené z kvalitní celozrnné mouky, kvalitního másla a minima cukru, jiného než rafinovaného bílého, je vyšší než u klasického cukroví. Takové cukroví má totiž nižší glykemickou hodnotu a organismus se tak neodvrací od rovnováhy. Samozřejmě vždy záleží na tom, kolik toho cukroví sníme. I zde platí stále střídmost.