ZDRAVĚ ŽÍT aneb.. když je cesta cílem

 

O výživě toho bylo již napsáno mnoho. To mi dáte jistě za pravdu. Za největší problém v orientaci, ve výživě, považuji to, že je všude plno informací. Bohužel si tyto informace někdy dost protiřečí. Lidé jsou zmatení a mají tendenci odsunout do pozadí všechny důležité aspekty zdravého stravování a základních výživových doporučení, které jsou po...

Moje cesta je moje volba - rozhodla jsem se být fit a šťastná. Bez obalu, bez okolků, bez výmluv. Rozhodla jsem se ke své facebookové skupině a instragramu založit i blog, kde mě můžete také vyhledat a najít moje recepty. Naleznete zde tedy nejen recepty, které jsem sama vytvořila, ale vše okolo zdravějšího životího stylu a všech příčin našeho...

Jaké cvičení je efektivní na zadek? Na tvarování pozadí doporučuji :
klasické dřepy, výpady, zanožování, zvedání pánve vleže na zádech, výstupy do schodů, či na vyvýšenou podložku. Počet opakování a sérií závisí na vaší fyzické zdatnosti. Vždy si můžete přidat u každého cviku i závaří, samozřejmě opět dle vaší fyzické zdatnosti. Doporučuji cvičit...

JEZME ČISTĚJI A ZDRAVĚJI....


Včera jsem se bavila s kamarádkami o hubnutí a zdravějším stravování. Bavily jsme se o hubnutí, zdravějším jídle mimo jiné samozřejmě . Rozhovor mě inspiroval k zamyšlení.

Chtěla bych jen říct, že to co radím lidem - není žádná dieta, není to žádný výživový směr na chvíli. Na pár dní, týdnů, či měsíců. Naučím vás, jak se orientovat v nepřeberném množství zboží a podle čeho si vybírat ty "lepší" potraviny. Ty čistější a tím pádem zdravější.

Po zkušenostech se sebou samou, kdy jsem opravdu zkusila se svým tělem "experimentovat" - neboli hledat - co mu vyhovuje, co by chtělo, co mu dělá dobře a jaké jídlo chce a potřebuje, dále po přečtení stovek příběhů lidí, kteří mi píšou, si myslím, že mohu lecos paušalizovat a něco zase paušalizovat nejde a je třeba práce s člověkem jako individualitou.

Pokud tedy nemáte žádné zdravotní problémy, které by vyžadovali nějakou dietu - žádnou dietu nedržte.

Je pravda, že každý si asi musí tím obdobím, kdy na sobě zkusí co mu vyhovuje a co ne, projít. Jak by věděl jinak, co mu vyhovuje.?? Jenže v tom velikém množství informací dostupných nejen na internetu se prostě "normální" človíček ztratí. Jak tedy hledat co je pro vás to správné -to pravé - to co vám bude vyhovovat a vlastně bude dělat i dobře vašemu tělu a duši?

Doporučuji naučit se kvalitně jíst, hlídat si složení potravin, naučit se vnímat co je asi tak zdravější a co již ne. Nejprve se naučte jíst čistěji a plnohodnotněji s dostatečným příjmem živin pro vaše tělo a potřeby a poté teprve, až budete v tomto si jistí, zkuste i něco jiného - raw stravu, paleo, low carb extrem ke stavu ketozy apod., ale zkuste to jen, pokud o to stojíte, ne proto, že to je zřejmě teď moderní. Předem si zjistěte informace o tom, co obnáší ten daný styl stravování a na co se zaměřit, na co si dát pozor atp. Po celou tu dobu bedlivě sledujte, jak vaše tělo reaguje, jak se chová a všechna úskalí tohoto stravovacího režimu i benefity vnímejte naplno. Hlavně zjistěte, jestli je to pro vás udržitelné a jste s tím v pohodě. Jestli vám to nečiní stres a nějaké přemáhání, či dokonce nějaké obtíže !!!

Zkuste zařadit i půsty, ale nejdříve si prostudujte co to obnáší a jak se na půst připravit a jak ho správně dodržet. Jak se chovat po půstu a jak začít jíst po půstu postupně. Vnímejte svoje tělo, jak mu to dělá, či nedělá dobře. Nejdříve si o tom načtěte klady a zápory, přečtetě si pořádně, co máte dělat a jak to dělat a to nejlépe v odborných knihách, článcích, nebo z ověřených zdrojů. Co je to ověřený zdroj - někdo, kdo má třeba i na internetu vhodné recenze, nebo kdo vám prostě pocitově sedne na základě vlastního úsudku a jeho profilu, jeho stránek, které ve vás budí důvěru a odbornost, zkušenost apod.

To, že sousedka zhubla, když držela nějakou dietu nebo se řídila nějakým výživovým směrem neznamená, že je to vhodné pro vás - ona zhubla, ale vy můžete klidně začít přibírat.

Je to můj uhel pohledu - nikomu ho nenutím -jsou to moje zkušenosti - moje doporučení a každý na to může mít svůj názor. Ovšem nic to nemění na tom mém názoru a přesvědčení /zatím/ :-) . Dokáži respektovat názory ostatních, pokud budeme rozumně diskutovat. Moje zkušenost je taková. Je to vše o diskuzi, respektuji právo na názory druhých a s nikým se nechci a nebudu dohadovat. Internet je plný "odborníků" stejných jako jsem já :-) nebo i těch studovaných na školách - ale i někteří vystudovaní výživový poradci - či terapeuti doporučují pramálo informací lidem, kteří tu radu opravdu potřebují. Bohužel je to zkušenost zase moje. Viděla jsem desítky jídelníčků od studovaných terapeutů, obezitologu, nutričních sester, od zkušených fitness trenerů. Proto mám i různý náhled a různý úhel pohledu na všechny bez rozdílů vzdělání a věřím, že k tomu, být dobrým poradcem nepotřebuji žádný titul. Informace lze hledat a získat studiem lidí, života, sebe samé, kvalitních informací z odobrných knih, kterých je dnes již všude plno a stačí se o ten daný směr zajímat a vzdělávat se. Je to můj úhel pohledu, můj názor. Proto mohu říci, že jsem sice přemýšlela o tom, že bych studovala na nutričního terapeuta, ale po pečlivém zvážení jsem to zamítla. /prozatím/

Vítám vaše zkušenosti!!! Sem s nimi. Pomáhají mi v tom co dělám a sbírání příběhů lidí, jen ta nejcennější praxe a vzdělávání.

Co bude někdy v budoucnu - neřeším. Teď je teď. A co bylo už nezměním.

Po zkušenostech se svým tělem a po zkušenostech lidí co mi píšou svoje příběhy, mohu říci - netrapte vaše těla a pokud nejste nemocní a nepotřebujete to - Nedržte diety!!!

NAUČTE SE, JAK SE STRAVOVAT ČISTĚJI - plnohodnotněji.

Sestavte si jídlo z těch co nejméně chemicky zasažených potravin. Jezte jídla co nejčerstvější, nevyhýbejte se skoro ničemu - tedy žádné potravině v přirozeném stavu, která vám neškodí a nečiní žádné zdravotní problémy. Jezte co nejméně zpracované potraviny a pokud už zpracované jsou, tak tím nejšetrnějším způsobem, bez zatěžujících aditivt a chemických přísad. Nekupujte polotovary a nešetřete si tím čas - věnujte čas sobě a přípravě jídla.

Vždycky musel každý, kdo chtěl jíst jídlo, to jídlo nějak připravit - ulovit, uvařit, upéct, natrhat, nasbírat, - NIKDE HO NEKOUPIL UŽ HOTOVÉ nebo napůl hotové.

A když vás příprava jídla nebaví? Co s tím? Co jste jedli doteď? Nevařili jste? Není v tom rozdíl vařit méně zdravě a zdravěji - pořád musíte vařit - pořád to jídlo musíte nějak připravit. Jen budete více přemýšlet /chvíli, než se naučíte volit vhodné potraviny/ co jíst a kupovat.

Jiná zdravá možnost není. Když nechcete vařit a tepelně upravovat, asi vám nezbyde, než to jíst syrové. Kdyz už vaříte hezky česky pro rodinu, proč vše neděláte čistěji? Proč zahušťujete, tam kde je to vlastně zbytečné, proč nepřemýšlet víc nad tím proč to a to děláte a jaký to má vlastně smysl?

Hmm opravdu chcete jíst polotovary z chemických laboratoří (nadsádka) to co je pro vás jednoduché a šetří vám ten drahocený čas ? Dáte si polotovar, kupované jídlo - ušetříte čas - půjdete do přírody, ale k čemu vám ta příroda bude, když nacpete tělo chemií a zbytečnostmi a budete si vlastně škodit. No ono se to neprojeví hned - typický argument lidí, který slýchám dost často / vyrostla jsem na tom a to a jsem zdravá/ - ne hned se to neprojeví. - ono se to projeví někdy až po letech, a to jsou ty civlizační nemoci že? To už vám nikdo neřekne z čeho, že to máte. Samozřejmě nejde jen o jídlo, ale o celkový životní styl a prostředí v kterém žijeme a jak přemýšlíme. Vše jde ruku v ruce, ač si to mnoho lidí nechce vlastně vůbec připustit.

V případě, že člověk stojí před komplexním problémem - zdravotním. Nastává teprve zlom v jeho myšlení. Já ten čas tomu vaření prostě dám. Volba je jenom na mě. Ano dělám si čas pro sebe, pro rodinu tím, že ten čas dám vaření, přípravě a výběru jídla /nejen jídla/.

Naši předci taky nechodili do supermarketu pro polotovary - oni si vařili, sbírali plody - jedli čistě. Jedli DOBOVĚ. Jezme tedy i my teď dobově - ale s tou nejlepší volbou potravin - ne dobové chemické zdroje, ale ty čistší - prirozenější a méně zatížené aditivy.

To je takový styl co se mi líbí a je udržitelný celý život. JÍM CO nejvíce čistě to v dnešní době jde.

Co dělat? - Snažit se vše dělat z čerstvých surovin, dostupných, sezonních, s mírou a rozumem.

Snažit se zařadit co nejvíce potravin, které jsou dostupné v dané oblasti a zemi ve které žijeme a které jsou tedy z našich podmínek. Naše tělo je evolucí už jaksi také nadčasové a snese mnohem více - ale stejně domácí, sezonní, bez přidané zbytečné chemie a dochucovadel je nejlepší. Sem tam občas něco nevadí. Jde o to co jíte většinou. Tohle je prostě podle mě udržitelný směr, který dodržovat, který se naučit. Naučit se připravit si pokrm, který bude jak kaloricky v pohodě, tak výživný. Pokrm z kterého vaše tělo nepřijme jen "prázdné kalorie s minimem živin", ale plnohodntotné kalorie s dostatkem živin a to jak bílkovin, sacharidů a tuků, vlákniny tak i vitaminů, enzymů atd. To jsou takové ty klíčové živiny.

Proč kupovat například ty hotové musli a hotové kaše s cukrem a ochucovadly, kde jsou už přidaná semínka - sami uděláte levnější a zdravější - pomlít vločky, přidat semínka, přidat mléko, ovoce, med a máte zdravou dobrotu bez dochucovadel a cukrů. Je to jen jednodušší hodit to v obchodě do košíku že? -

Ano někdo nerad vaří - ti co vaří rádi mají neskutečnou výhodu. Jenže ti co neradi vaří, vaří stejně, jde jen o to co vaří.

Věřte mi, že jsem poznala, co to je mít spálené chuťové pohárky - prostě jsem ani netušila, že je skořice sladká (příklad a že jich bylo mnohem více) díky čistější stravě jsem přestala tolik solit a sladit a to jsem nikdy moc nesolila, ale teď potřebuji soli ještě méně a je to jen dobře.

V současné době mi sladké kupované ani nechutná a ihned mě pálá žáha. Bohatě mi stačí to co si doladím ovocem, medem, tř. cukrem, kokosovým cukrem, občas xylitol nebo erythritol (alkoholové cukry), nebo používám i daltový a švestkový sirup atd. ale stačí opravdu maličko. Já mám totiž sladké ráda - ale stačí mi málo.

Vším tím chci říct - prostě jezte čistěji, volte přirozené potraviny z kterých si to jídlo připravíte. Vy sami věnujte ten čas tomu, že si najdete na sebe čas a to i v kuchyni. Jde to dělat jednodušeji, nemusíte trávit hodiny v kuchyni když vás to nebaví, ale naučte se to, jak to dělat. Je to vaše zdraví - váš život.

Učíte tím i svoje děti. Není to tak složité a je to úspěch té udržitelnosti a zdraví /mimo jiné aspekty/ pokud se bavíme o jídle a to se teď bavíme.

Samozřejmě, že nás ovlivnují i jiné aspekty, než je jídlo. Jako je drogérie, kosmetika, stres a shon, ovzduší atd., voda, kterou pijeme, ale o tom teď nemluvím. Já mluvím teď o jídle. Za mě celá ta věda - poznání - je v tom, začít u vaření přemýšlet tím směrem - že se budu snažit vařit čistěji.

Dále bych chtěla upozornit na to, že velkým nešvarem je právě ta monotónnost - stereotypnost - kdy lidé bohužel většinou kupují stejné potraviny pořád dokola a neobměňují je. Pokud ta nabídka tady je a že je veliká - dovolte si využít vše co nám nečiní problém a nabízí se a je ve zdravější verzi. Tím myslím třeba - nekupujte jeden druh oleje - střídejte to. To samé platí pro další druhy potravin. Neulpívat na jednom druhu potraviny. Neupřednostňovat jeden druh - i když to ve skrytu duše děláme všichni, neboť nám něco chutná a něco méně. Snažte se i přesto to prostě obměňovat.

Každý máme právo volby a zda ty dveře k novému a zdravějšímu životu otevřeme nebo je necháme zavřené, je jenom na nás.

Krásný den

DOMÁCÍ ROSTLINNÁ MLÉKA....

Kupované rostlinné nápoje obsahují více sacharidů než kravské mléko a často jsou doslazovány cukrem. Z tohoto hlediska se tedy jedná spíše o "sladkou vodu". Proto je lepší si udělat mléko buď doma, nebo opět číst složení a vybírat si ty nedoslazované.

Naopak mohou být dobrým zdrojem vitamínů, minerálních látek a lecitinu. Obsahují ve větším či menším množství i vlákninu.Sójové nápoje obsahují fytoestrogeny, které jsou stále velmi diskutovaným tématem. Přisuzuje se jim pozitivní vliv pro zdraví žen, zvláště v klimakteriu a postmenopauze.

Ovesné nápoje díky vysokému obsahu vitamínu B a zinku pomáhají v boji proti únavě.

V nápojích z pohanky najdeme rutin, který má příznivé účinky na srdečně-cévní systém.

Oblíbené jsou také konopné nápoje. Předností konopných semínek je vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, dále vysoký obsah vitamínů A, C a vitamíny skupiny B.

Hlavní subjektivní nevýhodou rostlinných nápojů je jejich specifická chuť, která může od pití těchto nápojů odrazovat. Proto jsou do nápojů přidávány různé chuťové a stabilizační přísady, které však výživovou hodnotu těchto výrobků nevylepšují, někdy dokonce právě naopak zhoršují. Často se jedná o kukuřičný škrob a o ovocné či jiné příchutě na bázi jednoduchých cukrů, které zbytečně zvyšují glykemický index a kalorickou hodnotu nápoje.

Rostlinné nápoje nejsou vhodné pro malé děti jako náhrada za kravské mléko. Neobsahuji dost vápníku, důležitého při vývoji organismu, mají málo bílkovin, energie a některá mohou vyvolat i alergie. U dětí se příjem sójových nápojů doporučuje až od tří let, jelikož je sója silným alergenem.

Rostlinné nápoje, se kterými se můžete nejčastěji setkat:- v tekuté formě - Provamel, Alpro, Alnatura, Soya
- v sušené formě - například Topnatur, Zajíc (jejich výhodou je obohacení o vitamíny, snazší skladování a příprava, nevýhodou naopak přidaný kukuřičný sirup, některé sušené nápoje mohou mít méně příznivé složení než nápoje tekuté, apod).

Pokud to nevyžaduje zdravotní stav, není důvod kravské mléko a výrobky z něj zcela z jídelníčku vynechávat. Za sebe ovšem doporučuji je využívat s rozumem a převážně v zakysané podobě. S nadbytkem cukru a lepku, způsobuje opět v těle ony nechtěné záněty a alergie. Mléčné výrobky jsou ale dobrým zdrojem důležitého vápníku. Bílkoviny mléka patří mezi takzvané plnohodnotné, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Taktéž obsahuje kasein, který vykazuje u člověka ochrannou funkci pro jaterní buňky a ovlivňuje růstovou aktivitu. Mléčný tuk je lehce stravitelný, dodává tělu energii, vitamíny, a to především skupiny B, vitamíny A, D, E a K.

JAK JE TO S PITÍM MLÉKA KRAVSKÉHO A JAK SE NA TO DÍVÁM JÁ - Naši rodiče a babičky pamatují mléčné svačiny ve škole. Mléko se tehdy masově Propagovalo. Když jsme mléko nechtěli, tak nám hrozili, že budeme mít špatné zuby i kosti. Dnes už je postoj ke konzumaci kravského mléka naštěstí mnohem tolerantnější. Už nejste za exoty, když mléko z nějakých důvodů odmítáte a nikdo vám ho se vztyčeným prstem nevnucuje. Jak si stojí dnes kravské mléko v našem jídelníčku?

Zatímco dříve se kravské mléko považovalo za nenahraditelný zdroj vápníku dnes už je všeobecně známo, že jsou potraviny, které vápníku obsahují srovnatelné nebo i větší množství. Potravinou s vysokým obsahem vápníku je například mák - obsahuje ve 100 gramech až 12 krát více vápníku.

Navíc vápník najdete třeba v mase.

Pokud dodržujete skutečně a PESTRÝ A VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK nedostatkem vápníku zcela jistě trpět nebudete, i když se kravskému mléku vyhnete. Tak to vidím já.

Argument, že vápník získáte jedině z kravského mléka, proto rozhodně u mě nemá šanci. Ovšem mléko je velmi dobrým zdrojem bílkovin, které k životu potřebujeme.

I ty se ale dají získávat z různých zdrojů. Například mořské řasy jsou výborným zdrojem bílkovin. Další plnohodnotnou náhradou kravského mléka je mandlové mléko. V mandlích najdete všechny důležité živiny, od bílkovin přes tuky až po sacharidy. Ačkoli tuky tvoří více než polovinu hmotností mandle, ze 45 % se jedná o nenasycené mastné kyseliny - omega 6 mastné kyseliny velmi prospěšné pro vaše tělo.

Zdroje:https://www.vegmania.cz/https://www.cmsm.cz/mleko-pit-ci-nepit/ https://www.vimcojim.cz/https://en.wikipedia.org/wiki/Plant_milk https://www.finedininglovers.com/stories/vegetable-milk/Fit a Šťastná Aneb Když Je Cesta Cílem - Výživový Poradce

VZLETY I PÁDY aneb moje cesta od roku 2011 do současné doby

Jak jsem již psala na blogu kalorických tabulek svůj příběh / odkaz na článek je v úvodu o mě zde na blogu/, píši sem proto jen stručně - v roce 2011, po druhém těhotenství, jsem začala hubnout, kdy jsem po těhotenství nabrala přes 30 kg. Jen jídlem jsem za půl roku zhubla 30 kg, další 4 kg poté cvičením a posilováním  těla s vlastní váhou doma.  Procenta tuku v těla šla z 40 procent tuku na 15 procent.

Váhu jsem si držela až do dalšího těhotenství a pak opět nabrala  a hubla.  V posledním roce a půl mě zastavily následky autonehody a problémy s pohybovým aparátem a váha šla opět nečinností a výpadkem vyvážené stravy a stresem nahoru. V současné době jsem zhubla 20 kg tuku. Každý může mít problém i když ví, jak ho řešit a co je vhodné jíst a co ne, je to o hlavě a o tom, dodržovat určitý režim, jinak nám to tělo prostě nedovolí být fit.

Během mého zastavení ze zdravotních příčin jsem se stala certifikovaným poradcem pro výživu a suplementaci, kdy jsem úspěšně zakončila intenzivní půlroční kurz. Tento kurz - od Kurzy atac - mě velice obohatil a dodal mi ještě větší, širší a komplexnější přehled o výživě a všech souvislostech vedoucích k spokojenému životu a zdravějšímu stravování.  Vlastními zkušenostmi jsem se přesvědčila, že všechno není jen o jídle, ale největší podíl je v naší hlavě a v souvislostech i psychosomatických příčin, stresu a v životním stylu. Více k tomuto tématu se dočtete ve výše zmíněném - článek na blogu kalorických tabulek a také články zde na mém blogu.

Zde jsou moje fotky od roku 2011 do současné doby.

JEZTE A HUBNĚTE  aneb jídlo je kámoš

ZDE MOJE JÍDELNÍ INSPIRACE - V REDUKCI HMOTNOSTI SE DÁ JÍST "zdravěji" s dostatkem makro i mikro živin - tedy  VÝŽIVNĚ A BEZ HLADOVĚNÍ. Taková a další jídla najdete v mém jídelníčku.


TAKÉ ŽIJETE V TOM PŘESVĚDČENÍ, ŽE PRO HUBNUTÍ MUSÍTE DRŽET DIETY A HLADOVĚT?

POVÍM VÁM TO JEDNODUŠE - NEMUSÍTE HLADOVĚT, ANI DRŽET DIETY!!!

Chcete zhubnout? Říkáte si, měla bych zhubnout, ale když mě to jídlo tak chutná? Nebo naopak jídlo skoro nepotřebujete a jen tak si denně sem tam něco zobnete a vlastně vám přijde, že skoro nic za ten den nesníte. Problém je v tom, že vám přibude v obou případech tuková tkáň. V hodně velké zkratce řečeno - pokud jíte hodně - nad limit toho, co vaše tělo dokáže spálit, pak se setkávám většinou s tím, že hodně znamená, jak hodně kaloricky, tak hodně některých živin a to v převaze komplexní a jednoduché sacharidy, tuky, někdy i bílkoviny. Nadbytek každé této živiny, která nemá šanci být tělem využita se zákonitě někam uloží v těle - do tuku. Je to hodně velikánská zkratka, ale o to mi jde, nadneseně a velice zkráceně to vysvětlit.

Pokud jíte málo a jen tak přes den uždibujete a nezdá se vám, že byste snědli toho jídla tolik, pak je možné, že trpíte podvýživou. Je otázka jak dlouho toto je člověk schopen činit - v extrému se dostanete k nemoci a způsobíte si poruchu příjmu potravy a nebo po nějaké době takového nejezení přijdou "žravé chutě" a vy vyluxujete lednici a špajzku dohromady během jednoho večera, nebo nejíte přes den ale nacpete se v noci vším možným. Pak je tu opět nadbytek kalorického příjmu a nadbytek některých živin s podvýživou a nedostatkem těch živin důležitých. Většinou je to zase nadbytek jednoduchého cukru a tuku. Tělo pak automaticky vše ukládá "na horší časy" , neboť to nestihne vše zpracovat, pokud nevydáváte žádnou energii, která by vše dokázala spálit, tím hůř.

Tomuto výkladu by se dalo lecos vytknout a nebo zcela smést jako hodně ve zkratce řečeno a vytrženo z kontextu. Nechtěla jsem ale výrazně rozepisovat všechny principy a procesy které se dějí jen nastínit možnosti úhlu pohledu na možné varianty z praxe - na typy lidí a jejich jídelních zvyklostí. V praxi se setkávám opravdu s těmi co buďto jedí hodně, nebo jedí málo přes den a pak se nacpou večer, nebo nejedí skoro vůbec a když už tak zobou a jsou opravdu podviživení nedostatkem potřebných živin. Taktéž při přebytku energetického výdeje, kdy lidi cvičí několik hodin denně a nejí dostatečně vzniká nakonec problém v podobě ukládání dalšího tuku nebo extrém podvýživy s následným kolapsem. To jsou sice extrémy, ale i ty se bohužel dějí.

Tak či tak - nebojte se jídla - jídlo je kámoš, jak ráda říkám :-)

Co je vlastně správně, kdo to ví? Názory na to, jak se správně a zdravě stravovat se prostě různí a různit se budou. Vyberte si ty správné informace pro vás a to jsou ty, které vás osloví jako nejpřijatelnější varianta, to co si dovedete představit jako celoživotní proces.

Cokoliv se vám nezdá nedělejte, ale konejte v tom nejlepším přesvědčení, že tohle je správné pro vás a v tom nejlepším zájmu. Pokud jste si jistí tím, že jídlo, které jíte je v pořádku a je pro vás tou správnou volbou, jste zdraví, fit a spokojení, nic si neodpíráte, prostě máte jídlo jako palivo a máte radost z toho co jíte, pak je to v pořádku.

Hubnutí nemusí a v mé režii ani není žádné trýznění, žádné odpírání, hladovění, ani nemusíte kupovat předražené doplňky, potraviny, koktejly, krabičkové diety apod. Prostě jíte a sestavujete si jídlo z běžných surovin, které seženete dneska již snad v každém městě a to i tom menším.

Hubnutí se mnou je přirozený proces, kdy jen budete vhodně volit potraviny s rozmyslem a dostatkem živin, kterými tělo konečně vyživíte a ono nebude mít důvod ukládat si zásoby. Začnete jíst čistěji a přirozeněji a začnete se mít víc rádi a dopřávat si ten čas pro sebe. Nikdo jiný vám tuhle péči nedá. Je to váš život. V kuchyni nemusíte trávit celý den. Nemusíte si odpírat svá oblíbená jídla - jen je budete připravovat rozumně a zdravěji.

Moje recepty jsou většinou do půl hodiny hotové. Moučníky, dezerty a dobroty jsou zařazeny do jídelníčku taky, jelikož já jsem milovnice zdravějších dobrot a kdo to má stejně rozhodně bude mile překvapen, že i při konzumaci "sladkého" se hubne. Jde o to kolik toho sníte a z čeho to jídlo připravíte. Recepty jsou nenáročné i pro začátečníky.

Jídelníčky do začátku vám sestavím a pak už to budete umět sami. Jídelníček obsahuje celé recepty s gramáží individuálně nastavenou pro vaše potřeby z potravin, které v jídelníčku chcete mít a které preferujete plus s potravinami, které vám doporučím.

Změňte to, co vás už nenaplňuje - změňte se, uzdravte svou duši i tělo !!! Naučte se jíst výživněji, zdravěji a čistěji. Naučte se milovat se a rozmazlovat sebe i své blízké. Se mnou to dokážete!!!